@article{oai:ncn.repo.nii.ac.jp:00000060, author = {太田, 克矢 and 内山, 千恵美 and 久保, 佑佳 and 田村, 有紀 and 杉浦, 佳代 and 飛彈, 浩一 and 竹内, 幸江 and 那須, 裕}, journal = {長野県看護大学紀要, Bulletin:Nagano college of Nursing}, month = {Mar}, note = {40016740476, 輸液ライン中には気泡の発生が度々観察される.この気泡の発生を抑制することができれば,気泡除去に要する時間の短縮,これによる看護業務量の軽減,さらには気泡検出のアラーム音による患者の不安も軽減されることが予測される.そこで本研究では,「輸液ライン中に観察される気泡の発生を予防すること」を試みた.この結果,輸液ボトルを32℃の気相シェイキングで処理すると輸液ライン中の気泡発生を最も抑制した.この処理は,生食以外の薬液を使用した場合でも同様の効果が得られた., The generation of the bubble is frequently observed in the infusion. If we can control to the generation of the bubbles, it is possible to reduce the time and the working amount for the removal of the bubble and also the patients' uneasiness by the alarm sound from the bubble detection. In this work, we tried to find the preventive condition for the generation of the bubble observed in the fusion line. As a result, it was found to be the most effective for the suppression of the bubble formation to shake the bottle of physiologic saline solution in the gas phase at 32℃ for 1hour. This treatment will be available for other kinds of liquid bottles.}, pages = {11--18}, title = {輸液ライン中の気泡発生の抑制法に関する研究}, volume = {11}, year = {2009} }